Schildkliermedicijn Euthyrox krijgt andere samenstelling

7 mei 2019

Het schildkliermedicijn Euthyrox (levothyroxinenatrium) verandert van samenstelling. Dit geldt voor alle sterktes. De vernieuwde tabletten bevatten geen lactose meer. De kwaliteit van de tabletten is verbeterd, waardoor de dosering nauwkeuriger en constanter is. Patiënten kunnen precies dezelfde dosis gebruiken als ze gewend zijn. De nieuwe tabletten zijn vanaf juni in Nederland op de markt.

Schildkliermedicijn Euthyrox krijgt andere samenstelling

Ook de verpakking van de nieuwe tabletten wijzigt, zodat alle verpakkingen in Europa hetzelfde zijn. Afhankelijk van de sterkte van de tabletten wijzigt de kleur van het doosje. Daarnaast staat straks op ieder doosje de tekst: gewijzigde hulpstoffen.

Verbetering
Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen heeft de vernieuwde tabletten in 2018 goedgekeurd. Internist-endocrinoloog en NVE-voorzitter Peter Bisschop: “Bij de nieuwe Euthyrox-tabletten is er minder variatie in de hoeveelheid schildklierhormoon per tablet in vergelijking met de huidige tabletten. Dit is een duidelijke verbetering.”
CBG-voorzitter prof. dr. Ton de Boer: “Ik begrijp dat Euthyrox-gebruikers vragen hebben over de nieuwe tabletten. Zeker omdat schildklierpatiënten erg gevoelig zijn voor veranderingen. Maar op basis van uitgebreid Europees wetenschappelijk onderzoek verwachten wij geen risico’s ten opzichte van de huidige tabletten. De werkzaamheid en veiligheid van de tabletten zijn hetzelfde.”

Overgangsperiode
In Nederland wordt de nieuwe formulering geleidelijk ingevoerd. Vanaf juni is de nieuwe formulering beschikbaar in Nederland. Vanaf september 2019 zullen alle patiënten de nieuwe formulering gaan gebruiken. Dit heeft het CBG in goed overleg afgesproken met de Schildklier Organisatie Nederland (SON), Nederlandse Hypofyse Stichting, de Nederlandse Vereniging voor Endocrinologie (NVE), apothekerskoepel KNMP en het bedrijf.

Ook in andere Europese landen zijn de nieuwe tabletten op de markt gebracht, of worden deze op de markt gebracht.

Meer informatie

  • Bekijk de Q&A
  • Bekijk de informatie van het farmaceutisch bedrijf
  • Bij vragen hierover kunnen patiënten terecht bij het Landelijk Meldpunt Zorg. Dit kan via:
    • Het contactformulier. Als u dit invult, belt een medewerker van het Landelijk Meldpunt Zorg u terug.
    • Het telefoonnummer: 088 – 120 50 20 (lokaal tarief, op werkdagen bereikbaar van 9.00 tot 17.00 uur).