Diabetes mellitus
Wat is diabetes mellitus (suikerziekte)?
- Laatste update:
- 10 augustus 2017
- Met medewerking van:
- Teri Brouwer
- Titia Vriesendorp
- Diabetes Vereniging Nederland
Diabetes mellitus wordt ook suikerziekte genoemd. Het wordt veroorzaakt door een tekort aan insuline, of doordat het lichaam ongevoelig is voor de effecten van insuline. Hierdoor wordt de bloedsuikerspiegel te hoog.
Er zijn verschillende soorten diabetes mellitus: de meest voorkomende zijn diabetes type 1 en type 2.
Bij diabetes type 1 maakt het lichaam te weinig insuline aan door een ontstekingsreactie in de alvleesklier. Diabetes type 1 ontstaat meestal op de kinder- of jongvolwassen leeftijd.
Bij diabetes type 2 werkt de insuline niet goed meer. De alvleesklier maakt te weinig insuline aan om te compenseren voor de slecht werkende insuline. Diabetes type 2 komt met name voor bij mensen bij wie diabetes in de familie voorkomt, bij ouderen en bij mensen met overgewicht. De meeste mensen die gediagnosticeerd worden met diabetes type 2 zijn 40 jaar of ouder. Omdat meer mensen op jonge leeftijd overgewicht hebben, komt type 2 diabetes steeds vaker op jongere leeftijd voor.
Zwangerschapsdiabetes is diabetes die ontstaat in de zwangerschap en na de zwangerschap weer over is. Vrouwen die zwangerschapsdiabetes hebben doorgemaakt hebben een verhoogd risico om later in hun leven diabetes type 2 te ontwikkelen.
Onderzoek & diagnose
Meestal wordt de diagnose gesteld als bij bloedonderzoek een hoge glucosewaarde (bloedsuiker) gevonden. Indien er sprake is van een nuchtere waarde boven 7 mmol/l, een waarde boven 11.1 mmol/l na een standaard glucosebelasting test, of een toevallige glucosewaarde van boven 11.1 mmol/l in combinatie met klachten passend bij diabetes. Ook kan in het bloed een gemiddelde glucosewaarde bepaald worden: het HbA1c. Het HbA1c is een maat voor de gemiddelde glucosewaarden van de afgelopen 2-3 maanden. Bij een HbA1c waarde van meer dan 48 mmol/mol is sprake van diabetes mellitus.
Behandeling
Diabetes wordt behandeld met dieet, tabletten of injecties met darmhormoon of insuline. Mensen met type 1 diabetes worden vrijwel altijd met insuline behandeld. Het doel van de diabetesbehandeling kan per persoon verschillen. Voor de meeste mensen geldt dat we proberen te streven naar een zo normaal mogelijk glucosegehalte. Dit vermindert de kans op klachten en complicaties van diabetes. Bekende complicaties van diabetes zijn: schade aan ogen, nieren, zenuwen, en aan de bloedvaten die het hart en de hersenen van bloed voorzien. Soms is het (tijdelijk) belangrijker is om lage glucosewaarden (hypoglycemieen) te voorkomen. Voor alle mensen met diabetes geldt dat behandeling van hoge bloeddruk, vetstofwisselingsstoornissen (hoog cholesterol) en stoppen met roken belangrijk zijn om complicaties te voorkomen.
Dag in dag uit moet iemand met diabetes zelf beslissingen nemen over de behandeling diabetes. Zeker bij insulinebehandeling is dat vaak niet eenvoudig. Daarnaast kost meten van de glucosewaarden en het aanpassen en toedienen van de insulinedosis tijd, en is het meten en spuiten soms pijnlijk. Het diabetesteam (huisarts of insternist, praktijkondersteuner of diabetesverpleegkundige, diëtist en psycholoog) proberen mensen zo goed mogelijk te begeleiden. Ook podotherapeuten, vaatchirurgen cardiologen (hartspecialisten) en gynaecologen zijn vaak betrokken bij de behandeling van mensen met diabetes.
Patiëntenverenigingen
Diabetesvereniging Nederland
Diabetesvereniging Nederland (DVN) komt op voor de belangen van alle mensen met diabetes. Goede zorg en voluit leven met diabetes, daar zetten wij ons voor in!
Stichting Eendiabetes
Wij zijn Stichting ééndiabetes, een stichting voor en door jong- volwassenen met type 1 diabetes. Met onze website en verschillende projecten richten we ons niet op de problemen waar je als jongvolwassene tegenaan loopt, maar juist op de oplossingen en de mogelijkheden. Wij staan voor een positief en eerlijk geluid over type 1 diabetes. En wij vinden het leuk om iets van jou te horen! Mail ons met je verhaal, tip, ideeën of voor serieuzere zaken.
Richtlijnen
Meer lezen
Ideeën & opmerkingen
Heeft u naar aanleiding van deze informatie ideeën of suggesties dan verzoeken wij u contact op te nemen.