Grote Lichaamslengte

Over deze informatie
  • Laatste update:
  • 16 augustus 2018
  • Met medewerking van:
  • Vera van Tellingen, kinderendocrinoloog

Nederlanders behoren tot de langste mensen ter wereld. Meestal zijn kinderen lang als hun ouders ook lang zijn. Soms echter is er een onderliggende medische oorzaak voor de grote lengte, zoals een syndroom (o.a. Marfan, Sotos, Weaver, Klinefelter syndroom) of een hormonale/metabole oorzaak waardoor je sneller groeit dan gemiddeld voor die leeftijd (dit kan o.a. bij vroege puberteit, een te snel werkende schildklier, een teveel aan groeihormoon of overgewicht).

Grote lengte kan leiden tot praktische problemen, o.a. gebrek aan beenruimte in vliegtuigen, auto’s en bedden en beperktere kledingkeuze. Daarnaast kan het ook psychosociale gevolgen hebben (o.a. beperkingen bij beroeps- of partnerkeuze, altijd opvallen, etc). Door een in elkaar gedoken houding kunnen rug- en nekklachten ontstaan.

Onderzoek & diagnose

Alle kinderen in Nederland worden vanaf hun geboorte gevolgd door de Jeugdgezondheidszorg (consultatiebureau en schoolarts). Bij elk bezoek wordt de lengte gemeten en wanneer deze sterk afwijkt van de lengte van de ouders of sneller toeneemt dan normaal op die leeftijd, zal het kind worden doorverwezen naar de kinderarts. Als ouders zelf zorgen hebben over de verwachte eindlengte van hun kind, kunnen zij via de huisarts doorverwezen worden. 

De kinderarts zal lichamelijke klachten uitvragen en een uitgebreid lichamelijk onderzoek verrichten, inclusief het meten van de lichaamsverhoudingen en onderzoek van puberteitsstadia. Wanneer er aanwijzingen zijn voor een onderliggende medische oorzaak, zal gericht bloed- en/of urineonderzoek worden ingezet. Als er geen aanvullende afwijkingen zijn en de lengte past binnen de familie, dan zal over het algemeen geen aanvullend onderzoek verricht worden. Op basis van een röntgenfoto van de hand (het bepalen van de botleeftijd) kan een schatting van de eindlengte worden gedaan. 

Behandeling

Wanneer er een medische ziekte gevonden wordt die de grote lengte veroorzaakt, zal hier gerichte behandeling voor gestart worden.
Onafhankelijk van de oorzaak, kunnen het kind en de ouders groeiremming wensen. Dit gebeurde vroeger meestal door hormoontherapie. Aangezien dit veel bijwerkingen kan geven, wordt dit tegenwoordig vaak afgeraden. De groei in de benen (en voeten) kan worden geremd middels percutane epifysiodese, een orthopedische operatie waarbij de groeischijven van de knieën (en of de voeten) worden beschadigd. Om te bekijken of epifysiodese een optie is, dient een definitieve voorspelling van de eindlengte te worden gedaan bij een lengte van ongeveer 170-175cm bij meisjes en 185-190cm bij jongens. Wanneer de eindlengte verwacht groter dan 185-190cm bij meisjes en 205cm bij jongens is, kun je in aanmerking komen voor deze ingreep. Er zal dan doorverwijzing plaatsvinden naar een gespecialiseerd centrum. 

Patiëntenverenigingen

Onderstaande websites geven goede informatie indien u meer wilt weten over grote lengte, syndromen die hiermee gepaard gaan en behandelopties. 

Ideeën & opmerkingen

Heeft u naar aanleiding van deze informatie ideeën of suggesties dan verzoeken wij u contact op te nemen.