ACTH-stimulatietest (SynACTHen®) bij volwassenen

Over deze informatie
  • Laatste update:
  • 27 juni 2022
  • Met medewerking van:
  • Commissie Patiëntinfomatie NVE

Doel van het onderzoek

Een ACTH-stimulatietest is een test waarbij wordt gekeken of de bijnier in staat is een voldoende cortisol te produceren. De hypofyse geeft de stof ACTH af wat de bijnier aanzet tot het maken van cortisol. Bij de test wordt deze stimulatie nagebootst met een middel dat vergelijkbaar is met ACTH. Door vervolgens de cortisolconcentratie in het bloed te meten, kan duidelijkheid worden gekregen over de functie van de bijnier.

Voorbereiding

Medicijnen (tabletten, puffers, neussprays) die corticosteroïden bevatten, zoals hydrocortison en prednison, mogen vanaf een bepaalde tijd vóór de test niet meer gebruikt worden. Dit hoort u van uw behandelend arts. Pas ná de ACTH-stimulatietest mag u ze weer gaan gebruiken.

U hoort ook van uw arts of u uw overige medicatie op de ochtend van uw bezoek aan de functiekamer mag innemen of dat u hiermee dient te wachten tot na de test.

Hormonale anticonceptie (zoals oestrogeen bevattende orale anticonceptie pil of de Nuvaring) heeft ook invloed op de test. Die zal u dus ook geruime tijd (6 weken) van tevoren gestaakt moeten hebben. Als u zwanger bent, kunt u deze test niet ondergaan.

De test zelf

De test vindt in de ochtend plaats en duurt ongeveer 1.5 uur. Voor de bloedafnames krijgt u een infuus in uw arm. Uit dit infuus wordt op vaste tijden bloed afgenomen, voor en nadat het hormoon ACTH (Synacthen) ingespoten is. Tijdens de test zit u op een stoel of ligt u op een bed.

Bijwerkingen en risico's

U kunt een tijdelijke warmtesensatie voelen of kortdurend misselijk zijn na toediening van het hormoon ACTH.

De uitslag

De uitslag van de test verneemt u via uw behandelend arts.

Vragen

Wanneer u nog vragen heeft, kunt u een telefonische afspraak maken met uw behandelend arts via het telefoonnummer van diens polikliniek.

Verhindering

Bent u onverwachts verhinderd? Bel dan met het secretariaat van de polikliniek van uw behandelend specialist om de afspraak te verzetten.