Flash glucosemeter (Freestyle libre) verzekerde zorg voor beperkt aantal mensen met diabetes

2 mei 2018
Flash glucosemeter (Freestyle libre) verzekerde zorg voor beperkt aantal mensen met diabetes

Goed nieuws! Het Zorginstituut heeft op 30-4-2018 vastgesteld dat Flash Glucose Monitoring (FGM) voldoet aan ‘stand van de wetenschap en praktijk’ voor vier groepen mensen met diabetes. Daarnaast komt het Zorginstituut tot de conclusie dat FGM valt onder hulpmiddelenzorg. Dat betekent dat kinderen, vrouwen met type 1 of 2 diabetes met zwangerschapswens of vrouwen die zwanger zijn, en volwassenen met type 1 diabetes met een HbA1c >64 mmol/mol ondanks standaard zorg in aanmerking komen voor vergoeding van FGM vanuit het basiszorgpakket.

De NVE hoopt dat het Zorginstituut op korte termijn zal bekijken of FGM een goed alternatief is voor vingerprikjes bij mensen met diabetes die nu niet voor vergoeding in aanmerking komen.

Abbott, de producent van FreeStyle Libre, laat weten dat door de sterk toegenomen vraag leveringsproblemen zijn ontstaan. Bestaande gebruikers moeten er op rekenen dat tot juli er slechts beperkte levering van sensoren mogelijk is. Abbott garandeert levering van maximaal 2 sensoren per 25 dagen voor bestaande gebruikers. Door de leveringsproblemen kunnen voorlopig geen nieuwe gebruikers worden opgestart. Het is nog niet duidelijk vanaf wanneer er nieuwe gebruikers kunnen worden aangemeld.