Vastenproef (volwassenen)

Over deze informatie
  • Laatste update:
  • 3 februari 2021
  • Met medewerking van:
  • Commissie Patiëntinformatie NVE

Deze folder geeft informatie over de vastenproef. Uw behandelend arts heeft deze test aangevraagd om onderzoek te doen naar de oorzaak van een laag suiker- ofwel glucosegehalte in uw bloed (hypoglycaemie).
U krijgt in deze folder antwoord op de volgende vragen: Wat houdt deze test in en waarom wordt het gedaan? Welke voorbereidingen zijn nodig en hoe verloopt de test? Hoe lang duurt de test?

Wat is een vastenproef?

Glucose zit in bijna al onze voedingsmiddelen en is de belangrijkste voedingsbron voor ons lichaam. Als ons voedsel wordt verteerd in het maag-darmkanaal, komt glucose in ons bloed. De hoeveelheid glucose in het bloed wordt vervolgens geregeld door verschillende systemen in het lichaam. Het hormoon insuline is hierbij erg belangrijk. Insuline wordt gemaakt in de alvleesklier (pancreas). Insuline zorgt ervoor dat glucose vanuit het bloed wordt opgenomen in onze lichaamscellen. Hierdoor daalt de glucosewaarde in ons bloed. Als de glucosewaarde daalt dan zal de alvleesklier minder insuline afscheiden. Op deze manier houdt het lichaam de glucosewaarde binnen de normale grenzen. Wanneer de insuline producerende cellen van de alvleesklier te actief blijven, kan de insulineproductie hoog blijven ondanks lage glucosewaarden. Er ontstaan dan hypoglycaemieën en klachten. Door te vasten (oftewel: niet te eten) gaat de glucosewaarde in het bloed naar beneden. Met deze vastenproef wordt gekeken of de alvleesklier daar normaal op reageert met een juiste insuline-afgifte.

Voorbereiding

  • Medicijngebruik: overleg met uw behandelend arts welke medicijnen u mag doorgebruiken tijdens het onderzoek.
  • U hoeft voor deze test niet nuchter te komen.

Het onderzoek zelf

Meestal wordt u de dag vóór het onderzoek opgenomen op de verpleegafdeling.

Omdat er regelmatig bloed moet worden afgenomen, krijgt u een infuus in de linker- of rechterarm. Daarnaast wordt ook soms uw bloedglucose gecontroleerd met een vingerprik.

Om 24.00 start de test. Er wordt bloed afgenomen en vanaf dit moment mag u niets meer eten. Alleen water, thee en koffie zonder toevoegingen zijn toegestaan. Gedurende de test mag u niet roken. Er wordt regelmatig bloed afgenomen en als er klachten zijn wordt er extra bloed afgenomen.

De test wordt beëindigd als de waarde in het bloed op een hypoglycaemie duidt. Als er zich geen hypoglycaemie voordoet, wordt de test na uiterlijk ruim 3 dagen beëindigd. Het kan dus zijn dat u een tweede (en derde) nacht in het ziekenhuis moet blijven.

Zodra hypoglycaemie wordt vastgesteld, krijgt u wat te eten en wordt er nog bloed afgenomen. Na de laatste bloedafname wordt het infuus verwijderd. De test is nu klaar. Na goedkeuring van de arts mag u naar huis. Het is van tevoren niet te zeggen hoe lang u in het ziekenhuis bent. U moet er rekening mee houden dat dit tot 80 uur (ruim 3 dagen) kan uitlopen.

Bijwerkingen en risico’s

U kunt bijwerkingen krijgen die te maken hebben met vasten: transpireren, slap, hongerig en geïrriteerd voelen, verminderde aandacht, verwardheid, wazig zien, onduidelijke spraak. Wanneer u klachten krijgt, moet u dit aan de verpleging melden. Zij houden u goed in de gaten. Verder zijn er geen risico’s aan dit onderzoek verbonden.

De uitslag

De uitslag van de test verneemt u via uw behandelend arts.

Vragen

Wanneer u nog vragen heeft, kunt u een telefonische afspraak maken met uw behandelend arts via het telefoonnummer van diens polikliniek.

Verhindering

Bent u onverwachts verhinderd? Bel dan met het secretariaat van de polikliniek van uw behandelend specialist om de afspraak te verzetten.