Vacature: senior onderzoeker leefstijl en mentale gezondheid

21 september 2023

Erasmus MC

Vacature: senior onderzoeker leefstijl en mentale gezondheid

Jij bent een senior onderzoeker met achtergrond in epidemiologie, psychologie of geneeskunde. Je hebt affiniteit met leefstijlonderzoek, zorginnovaties of maatschappelijke gezondheid gericht op paren met kinderwens, zwangeren en jonge gezinnen.

Functie-inhoud

Je verbindt wetenschap, zorg en maatschappij door onderzoek, ontwikkeling en implementatie van leefstijlzorg rondom de zwangerschap met speciale aandacht voor ook kwetsbare patiënten en hun leefomgeving.

De afdeling Verloskunde en Gynaecologie van het Erasmus MC in Rotterdam bestaat uit de subafdelingen Verloskunde en Foetale geneeskunde, en Voortplantingsgeneeskunde, waar binnen patiëntenzorg, onderwijs en onderzoek plaatsvinden.

Sinds 2009 wordt binnen deze afdeling vanuit de onderzoeksgroep Periconceptie Epidemiologie het open Rotterdam Periconceptie cohort (Predict Studie) uitgevoerd. Het doel is om bij te dragen aan de etiologie, predictie en preventie van fertiliteitstoornissen en zwangerschapscomplicaties die ontstaan in de periconceptie periode en gevolgen hebben voor het verloop van de zwangerschap voor moeder en kind, maar ook de gezondheid later.

Vanuit deze achtergrond richt de onderzoeksgroep zich de laatste 15 jaar ook op het ontwikkelen van digitale zorginnovaties voor de patiënt met partner en zorgverleners. Hierbij ligt de focus op leefstijlzorg in combinatie met medische, sociale en mentale zorg-op-afstand. Inmiddels zijn verschillende effectieve e-health leefstijlcoachingsprogramma’s ontwikkeld, geïmplementeerd en bereikbaar onder andere via www.mijnleefstijlzorg.nl.

In de vorm van ‘blended’ leefstijlzorg worden deze coachingsprogramma’s aangeboden aan de doelgroep. In dit kader is inmiddels een eerste dynamische digitale tweeling ontwikkeld en getest voor vroege levensloopzorg. We werken hierin samen met de afdeling I&T en verschillende afdelingen van het Erasmus MC,TU Delft, en Erasmus Universiteit Rotterdam in het kader van de convergentie.

In 2022 is een NWO KIC programma gestart voor het ontwikkelen van ‘Our Smart Family Buddy’. Dit is een 6-jarig programma dat tot doel heeft om de leefstijl van jonge gezinnen in achterstandswijken te verbeteren met een digitale zorginnovatie. Hiervoor is een uitgebreid consortium samengesteld dat bestaat uit een brede range van wetenschappelijke disciplines van verschillende universiteiten. Zoals verloskunde, kindergeneeskunde, industrieel ontwerp, gezondheidspsychologie, ethiek en kunstmatige intelligentie. Daarnaast ook organisaties uit beleid en praktijk die de doelgroep goed kennen (gemeente, scholen, kinderdagverblijven, jeugdgezondheidszorg) en bedrijven die ervaring hebben met het ontwerpen en programmeren van digitale innovaties voor de zorg.

Ook is onlangs een Horizon subsidie toegekend voor onderzoek naar datagedreven onderzoek en innovaties om het gebruik van privacy gevoelige datasets in Europa te bevorderen. Het doel van het project is om belangrijke barrières te overwinnen die op dit moment grensoverschrijdende samenwerking op het gebied van gezondheidsgegevens belemmeren. Dit gebeurt door het ontwikkelen en valideren van een gedecentraliseerd ecosysteem voor gezondheidsgegevens. Dit zal een ecosysteem mogelijk maken zonder centrale gegevensopslagplaatsen of het vrijgeven van gevoelige persoonlijke gezondheidsgegevens door ziekenhuizen.

Voor het aandachtsgebied mentale gezondheid en zorg en de coördinatie van lopende projecten zijn wij op zoek naar een senior onderzoeker met een achtergrond in de epidemiologie, psychologie, geneeskunde of gezondheidswetenschappen met affiniteit voor leefstijlonderzoek, ontwikkeling en  implementatie van (digitale) zorginnovaties, en maatschappelijke gezondheid en gezondheidsongelijkheid voor de doelgroep paren met kinderwens, zwangeren en jonge gezinnen.

Werkomgeving

De afdeling Verloskunde en Gynaecologie van het Erasmus MC in Rotterdam bestaat uit de subafdelingen Verloskunde en Foetale geneeskunde, en Voortplantingsgeneeskunde. Hier vinden patiëntenzorg, onderwijs en onderzoek plaats.

Binnen de afdeling wordt vanuit het aandachtsgebied Periconceptie Epidemiologie sinds 2009 het open prospectieve Rotterdam Periconceptie cohort (Predict Studie) uitgevoerd. Daarnaast richt de afdeling zich op digitale zorginnovaties voor de patiënt met partner en zorgverleners. Hierbij ligt de focus op leefstijlzorg in combinatie met medische, sociale en mentale zorg-op-afstand.

Vanuit dit aandachtsgebied zijn verschillende effectieve e-health leefstijlcoachingsprogramma’s ontwikkeld, geïmplementeerd en bereikbaar onder andere via www.mijnleefstijlzorg.nl en de patiëntenreis app SlimmerGezond. In de vorm van ‘blended’ leefstijlzorg worden deze coachingsprogramma aangeboden aan de doelgroep. In dit kader is inmiddels een eerste dynamische digitale tweeling ontwikkeld en getest voor vroege levensloopzorg.

We werken hierin samen met de afdeling I&T en verschillende afdelingen van het Erasmus MC,TU Delft, en Erasmus Universiteit Rotterdam in het kader van de convergentie. Onlangs is een NWO KIC subsidie ontvangen voor het ontwikkelen van ‘Our Smart Family Buddy’. Dit is een 6-jarig project dat tot doel heeft om de leefstijl bij jonge gezinnen in achterstandswijken te verbeteren met een digitale zorginnovatie.

Hiervoor is een uitgebreid consortium samengesteld dat bestaat uit een brede range van wetenschappelijke disciplines van verschillende universiteiten. Denk hierbij aan verloskunde, kindergeneeskunde, industrieel ontwerp, gezondheidspsychologie, ethiek en kunstmatige intelligentie. Daarnaast ook organisaties uit beleid en praktijk die de doelgroep goed kennen (gemeente, scholen, kinderdagverblijven, jeugdgezondheidszorg) en bedrijven die ervaring hebben met het ontwerpen en programmeren van digitale innovaties voor de zorg.

 Profiel

Als epidemioloog/psycholoog/arts heb je kennis van de wetenschappelijke omgeving. Daarnaast heb je:

  • Een afgeronde universitaire opleiding.
  • Uitstekende vaardigheden in woord en geschrift van de Engelse en Nederlandse taal.
  • Talent voor planning, management en organisatievermogen.

Wat bieden wij

  • Een jaarcontract met uitzicht op een vast dienstverband.
  • De inschaling is afhankelijk van opleiding, kennis en ervaring in schaal 11 of schaal 12. Een bruto maandsalaris van maximaal € 5.919,- (schaal 11) bij een volledige werkweek van 36 uur of een bruto maandsalaris van maximaal € 6.717,- (schaal 12) bij een volledige werkweek van 36 uur.
  • Je kunt zowel fulltime als parttime werken. Samen bespreken we jouw inzetbaarheid op de afdeling. Een goede werk-privébalans vinden we belangrijk.
  • Een cao-salarisverhoging van 4% per november 2023.
  • Een 13e maand die we al in november uitkeren en een persoonlijk reiskostenbudget.
  • Een pensioenverzekering bij het ABP. Wij nemen circa 2/3 van de maandelijkse bijdrage voor onze rekening.
  • Sportfaciliteiten in het Erasmus MC. En heb je een lekke band? Onze fietsenmaker repareert deze graag.

Inlichtingen en solliciteren

Maak van deze vacature jouw nieuwe baan! Solliciteren is zo gedaan via de sollicitatiebutton.

Inhoudelijke vragen over de vacature? Prof. dr. Régine PM Steegers-Theunissen, hoogleraar periconceptie epidemiologie, beantwoordt deze met plezier via 06 124 726 43.

Liever eerst een dag meelopen? Dat kan! Schakel met Ann Vanrolleghem, projectcoördinator, via 010 703 89 23 of a.vanrolleghem@erasmusmc.nl om deze dag in te plannen.