Semenanalyse

Over deze informatie
  • Laatste update:
  • 12 september 2021
  • Met medewerking van:
  • NVE netwerk gonadale endocrinologie

Wat is een semenanalyse?

Een semenanalyse is een onderzoek waarbij het sperma wordt nagekeken op de aanwezigheid van snel bewegende zaadcellen. Dit onderzoek kan gedaan worden als er een reden is waarom u verminderd vruchtbaar zou kunnen zijn of omdat u vragen heeft over uw vruchtbaarheid, bijvoorbeeld na chemotherapie of bestraling.

Waar en hoe vindt een semenanalyse plaats?

Een semenanalyse vindt plaats in een speciaal laboratorium en wordt uitgevoerd door een analist. De analist bekijkt uw sperma onder de microscoop en beoordeelt het volume, het aantal zaadcellen en de bewegelijkheid van de zaadcellen.  Hierna wordt uw sperma niet bewaard, ook niet voor een eventuele toekomstige behandeling.

Wat moet u (van te voren) doen om een semenanalyse uit te laten voeren?

Wij raden u aan om voorafgaand aan de semenanalyse minimaal 2 en maximaal 7 dagen geen zaadlozing te hebben (seksuele onthouding). Een kortere of langere tijd van seksuele onthouding kan de uitslagen van het onderzoek beïnvloeden waardoor deze minder goed te beoordelen zijn. Ook is het belangrijk om bij uw arts aan te geven welke medicatie u gebruikt en of u in de 3 maanden voorafgaand aan de semenanalyse koorts heeft gehad.

Voor het uitvoeren van een semenanalyse is het noodzakelijk dat u een zaadlozing opvangt in een speciaal steriel potje dat u krijgt van het laboratorium. Wij raden aan om sperma te produceren door middel van masturbatie, het opvangen van een zaadlozing in een condoom wordt afgeraden. Ook is het belangrijk dat het sperma geproduceerd wordt in een ruimte dichtbij het laboratorium zodat de tijd tussen het opvangen van de zaadlozing en het starten van het onderzoek zo kort mogelijk is. Als u het sperma thuis wilt produceren moet het potje met de zaadlozing binnen 1 uur bij het laboratorium zijn. Let er in dit geval goed op dat de zaadlozing onderweg op lichaamstemperatuur blijft (vervoer het potje bijvoorbeeld onder uw oksel) en dat u de deksel op de juiste wijze heeft dichtgeschroefd.

Wat betekent de uitslag van een semenanalyse?

De uitslag van een semenanalyse is vaak snel bekend (meestal binnen 1 week). De uitslag zal door uw behandelend arts met u worden besproken. Het is belangrijk om te onthouden dat de kans op een spontane zwangerschap niet alleen bepaald wordt door de uitslag van de semenanalyse maar ook afhankelijk is van andere factoren zoals de leeftijd van de vrouw. Op basis van de uitslag van een semenanalyse kan het nodig zijn om het onderzoek na 3 maanden nog eens te herhalen, om eventueel nog andere onderzoeken in te zetten of om u te verwijzen naar een centrum voor Voortplantingsgeneeskunde.