Een wandeling als behandeling

Datum: 
woensdag, 20 september, 2017

Geen pillen maar een wandeling

“Een simpel en doeltreffend medicijn tegen diabetes” 

Het is simpel, goedkoop en doeltreffend. En op steeds meer plaatsen ontdekken mensen dat. Geen pillen voorschrijven, maar beweging. Een wandeling als behandeling. Zaterdag 30 september lopen zo’n 3000 mensen met diabetes hun finale van de Nationale Diabetes Challenge op Sportcentrum Papendal in Arnhem. Samen met hun zorgverleners wandelden ze vanaf dit voorjaar wekelijks om te trainen.

Welvaartsziekte

Diabetes type 2 komt steeds meer voor. Grootste oorzaak: een ongezonde leefstijl. Mensen weten best dat ze eigenlijk meer zouden moeten bewegen, gezonder zouden moeten eten, maar toch lukt het vaak niet. Praktijkverpleegkundige Henny Otten uit Houten vertelt: “Als ik aan mensen vraag of ze mee gaan wandelen werkt dat een stuk beter dan wanneer ik ze vertel dat ze meer moeten gaan bewegen.” Op 161 locaties in Nederland doen buurtsportcoaches, huisartsen, fysiotherapeuten en praktijkondersteuners mee aan de Nationale Diabetes Challenge, een initiatief van de Bas van de Goor Foundation. Een patiënt uit Houten die werd gemotiveerd om mee te doen: “Op een gegeven moment dacht ik bij mezelf: Word ik opa-rolstoel voor mijn kleinkinderen, of fitte opa?”

Gratis medicijn

Deelnemen aan de Nationale Diabetes Challenge kost in de meeste gevallen niets. Een paar goede schoenen is voor de deelnemers voldoende. Wat het oplevert is veel waard. Net als vorig jaar wordt onderzoek gedaan naar de invloed van bewegen op leven met diabetes type 2 (in de volksmond ‘ouderdomssuiker’). Vorig jaar bleek al dat mensen afvielen, veelal hun medicijnen konden minderen en soms zelfs helemaal konden stoppen met medicatie. En misschien wel minstens zo belangrijk: Deelnemers gingen zich bijna allemaal mentaal beter voelen.

Grote Finale

De afsluiting van de Nationale Diabetes Challenge 2017 is een vierdaagse van 27 t/m 30 september. De eerste drie dagen wandelen de mensen lokaal in de omgeving van hun eigen zorgcentrum. De vierde en tevens laatste dag is de finale op Sportcentrum Papendal, thuisbasis van de Bas van de Goor Foundation. Van de Goor, die herstellende is van lymfeklierkanker, zal zelf het startschot geven voor de afsluitende 5, 10, 15 of 20 km. Bas van de Goor: “Wie niet heeft deelgenomen aan de Nationale Diabetes Challenge is ook van harte welkom om mee te wandelen, aan te moedigen of sfeer te proeven op het gezellige festivalterrein. Er is van alles te doen voor jong en oud en je kunt er alles te weten komen over diabetes. We hopen zoveel mogelijk mensen aan te steken met ons enthousiasme, en de Nationale Diabetes Challenge volgend jaar nog groter te maken. Veel deelnemers die vorig jaar hebben meegedaan wandelen nu nog steeds samen. Dat is wat wij willen bereiken, een sportief leven met diabetes.”
Tickets en info zijn te vinden op www.nationalediabeteschallenge.nl/festival.